Hobbyprojektet som blev lite mer


Alve-Skräcken är ett trollingbete som fått namnet efter sin upphovsman, Alve Forsberg. Att det blev just Alve-Skräcken kan bero både på att den fiskar bra men också på att den, i alla fall i början, såg ganska ful ut.

Historik
Det hela började med att vi för några år sedan brukade fördriva de mörka vinterkvällarna med att, som så många andra sportfiskare, binda flugor. Nu förhåller det sig emellertid på det viset att ingen av oss i verkliga livet får speciellt många tillfällen att använda flugspöet mer än kanske två dagar per år. Om man bortser från terapivärdet av flugbindning så sitter vi alltså och knåpar flugor helt i onödan.


Alvegubben själv med en 6 kilos lax tagen på en 5-tums Alve-Skräck i 737-färg

Vad kan man annars pyssla med som gör vintermörkret mindre mörkt? Eftersom vi sedan ett par år trollingfiskat flitigt och märkt av sambandet mellan trollingen och det påtagliga korsdraget i plånboken kom vi på att vi istället för flugor skulle göra trollingbeten. Just betena kanske inte är den tyngsta bördan på trollingkontot, men eftersom de har tämligen hög pysselfaktor jämfört med att tex bygga djupriggar (som man dessutom bara behöver två av) så bestämde vi oss för att det var just beten som var vår nya hobby. Efter att ha provtäljt några pluggar och testat gången både i badkaret och i ån så blev vi helt säkra på att de skulle fungera.

Några veckor och löpmeter rundstav senare bar det av till Kållandsö, Vänern för provfiske och framgångarna lät inte vänta på sig. Sportfiskeguide Johan Abelsson fick upp ögonen för Alve-Skräcken och har sedan dess lurat en hel hög med lax och öring på nämnda bete.

 

Tacklingen består av en krok, två fjäderringar och två lekanden i en kedja. Lekandena träs genom det hål som finns borrat genom kroppen för att på skedens översida knytas i fiskelinan. Den översta fjäderringen ska vara större än hålet så att det ena lekandet hänger fritt under hålet.

Fördelarna med denna typ av tackling är flera. Man behöver inte ha krokar på betet i fiskelådan, vilket eliminerar trassel och man behöver inte ha så många krokuppsättningar, vilket spar några kronor. Dessutom, eftersom linan sitter fast direkt i kroken och inte i vobblern, så har fisken ingenting att bända sig loss mot.

Varianter
Alve-Skräcken finns i tre storlekar; 3-tum, 4-tum och 5-tum. Måtten är inte exakta utan är mest till för att ungefärligt kunna jämföras med storlekarna på andra beten som finns i fiskeributiken.

Färger
Vi har försökt göra Alve-Skräcken i några av de vanligaste populära pluggfärgerna. Utöver det har vi experimenterat fram färger som fungerat bra för oss, både i Vänern och på andra ställen. Speciellt nöjda är vi med orginalfärgen (grön/guld/gul) som fungerar ypperligt i soldisväder på våren.

 


Alve-Skräcken orginal
Grön-guld-gul


Alve-Skräcken orginal
Blå-silver-vit

Sal25

P-U


Pärlemor

Klickbar färgkarta

       

 


Hur får man då tag i dessa dyrgripar?

Om man skulle vilja ha några egna exemplar av Alve-Skräcken så finns ett mycket begränsat antal till försäljning. Tillgången beror till stor del på hur mycket is det varit den gångna vintern. Mycket is = mycket pysslande.
Det bästa sättet att komma över dem är att prata med Alve direkt på telefon 072-569 73 54 eller epost alve@cadputer.se. Ett annat alternativ är att konfrontera oss vid någon sjösättningsramp eller på sjön. Vi åker Ryds 600BF med små Alve-Skräcksdekaler.

Andra färger än de på bilderna kan fås efter överrenskommelse.

Alve-Skräcken säljs även hos GKs fiske i Arjeplog och Allshoppen i Hallen.

 

 


 

WWW.FKBF.NU

alveskräcken