Laddar sidan...

Saltstraumen

<<Tillbaka

Fotoalbum Saltstraumen -00
Fiskedagbok Saltstraumen -01
Rapport Saltstraumen -04

FK Bakom Flötet åker varje år på en traditionstyngd resa till Norge och fiskar i havet. Vår resas mål är ibland Bodö och Saltströmmen. Inkvarteringen brukar vi förlägga till Saltströmmens fiskecamp som är belägen precis på behörigt avstånd från strömmens tidvattenvirvlar. Det har nämligen slumpats sig så att inloppet till de inanförliggande fjordarna endast blev några hundra meter brett. De enorma vattenmassor som vid varje tidvattenvändning passerar sundet åstadkommer en djävulsk ström som lockar till sig alla möjliga och omöjliga fiskarter.

Saltstraumens Fiske-Camp ligger perfekt till om man vill ha nära till fiskevattnen.

 

Fiskeområdet kan (om man gör der enkelt för sig) delas in i tre olika typer. strömmen, djupområden och grundbottnar.

Strömmen kommer man lätt åt från klipporna som omger hela sundet, oavsett tidvattenströmmar. Vill man fiska från båt är det direkt olämpligt att fiska vid andra tider än när strömmen precis vänder och vattnet står still. Rejala kastpirkar är det enda som fungerar om man står på land. Strömmen drar i väg med allt och har man för lätta grejjer hinner man aldrig komma ner på djupet. Rejäla spön som tål kaspirkar på 90 gram och mycket lina är också bra. När strömmen tar tag i pirken dras 100 meter lina ut på en halv minut. Om man till äventyrs skulle få en riktig firre på kroken kan säkert 100 meter till rinna av. Fiskarter man ofta får med kastpirk är torsk och sej. Vill man öka chanserna att få fisk kan man knyta på några upphängare med tex gummibläckfiskar eller flugor.

Djupen i fjordarna runtom Saltstraumen är ibland tillräckligt djupa för att man skall se botten på linspolen. Så djupt behöver man dock inte fiska. Det är dessutom alldeles för jobbigt att veva upp tacklet och har man också en fisk på är man färdigfiskad för dagen redan innan man får upp fisken. Djupen fiskas av med pirk på 300-500 gram beroende på hur strömt det är. Agna gärna pirken med en fiskbit så kan du få riktigt konstiga fiskar. Speciellt torsken tar ofta på pirk. Är man ute efter bottenlevande firrar, som havskatt, är släpmete längs botten en bra metod. Häng på ett rejält sänke på några hundra gram. Efter sänket släpar du en trasig fisk full med krokar. Enligt våra erfarenheter får man många katter på bottnar som ligger på ca 50 meters djup.

Grundbottnar finns det längs kanterna på fjordarna, företrädesvis i de små vikar som finns lite överallt. Grundbottnar kan man fiska av med alla möjliga metoder. Ett sätt vi tycker är trevligt är jiggfiske efter t.ex. torsk. Vi använder vanlig gäddfiskeutrustning och shad-jiggar som är ca 13 cm långa (dvs vanliga gäddjiggar). Med bottenmete kan man även komma åt olika sorters plattfiskar. Som agn kan användas sandmask eller mussla som plockas vid lågvatten.

 

 

 

Den fiskemetod som vi lyckats bäst med är bottenmete med en liten sej eller sill. När man då får napp vet man aldrig riktigt vad som sitter på kroken förän 100 meter lina senare, för det som verkar känneteckna de norska fjordarna är att det är djupt överallt och att de mest bisarra fiskar verkar bo där. Om man tycker att svärmor är ful ska man ovillkorligen åka dit och få lite perspektiv på tillvaron. Det är nämligen ingen slump att havskatter och andra där fiskbara arter ytterst sällan placerar sig särskilt väl i skönhetstävlingar.

De arter som provlegat båtdurken när vi varit i Saltströmmen är sej, torsk, kungsfisk, lubb och havskatt. Och av dessa skulle i alla fall både de största torskarna och havskatterna gett oss ABU:s guldmärke. Nästa gång vi åker västerut tänker vi fånga exempelvis hälleflundra och sej av kolossalformat.

<<Tillbaka

Pirken som är hemmagjord är tillverkad av kromat kopparrör fyllt med bly. Vikt ca 300 gram.

Torsk (Gadus morhua) Kännetecken: En ganska kraftig, rund fisk med överkäken framom underkäken, som har skäggtöm. Tre ryggfenor ochtvå analfenor. Tvärt "avskuren" stjärtfena. Ljus sidolinje. Färgen kan variera men är oftast fläckigt rödbrun till ljusgrå.
Maxvikt:
ca 32 kg (Sverige) Maxlängd: 1,40 m (Sverige) Lektid: Västkusten januari-april. Östersjön, Skåne mars-maj. Bottniska viken april-augusti.
Förekomst:
Alla Svenska vatten upp till Salmisviken i norr (Bottenviken).

Alla fiskfakta från:
NaTaDs fisklexikon