Umeå
Sävarån, Hörnefors

<< Tillbaka

Det är farligt att dyka i vattnet längs Västerbottens kust ty det är förbannat grunt överallt och eftersom det är roligare att fiska än att bryta nacken av sig föreslår vi att man i dessa trakter ägnar sig åt att blöta kroken i stället för att utsätta sig och sin lekamen för rysk roulett.

Pimpling
På vintern när nyisen lägger sig i vikarna längs med kusten är det mycket trevligt att med isdubbar runt halsen kravla sig ut på det blå och kikpimpla sik, harr och abborre på någon meters djup. Man använder sig då av en liten mormyska och några maggots och lägger sig på isen och tittar ner i sitt hål. Det är otroligt kul när sedan fiskarna kommer och man ska försöka få dem att hugga. Då det kommunikativa utbytet med en fisk inte är det bästa och då alla fiskeexpeditionsdeltagare ligger med näsan i var sitt vattenhål får man nog betrakta kikpimpling som en tämligen asocial fiskegren. Ett ställe som FKBF tycker passar väl för kikpimpling är Hörnefors, ca två mil söder om Umeå. Att vi varit helt rätt ute märks på att vi ofta inte är helt ensamma på isen. Stundom kan det nog trängas en så där 30 gubbar i viken.

 

Tycker man kikpimpling är asocialt skall man prova på lakepimpling. Det går ut på att man efter mörkrets inbrott ( och det är tidigt som 17 i Norrland på vintern ) åker till ett lake-hot-spot, borrar ett hål i isen och bottenmetar med en bit strömmingsfilé. Man kan då företrädesvis sitta i små klungor och vänta på nappet. Sävarån och Umeälven är två bra platser för lakefiske. I sävarån finns det massor med lakar upp till en vikt av ca 2 kg och i umeälven finns det färre men stora lakar. Innan FK Bakom Flötet bildades tog en blivande klubbmedlem en lake på 4,2 i umeälven och som mest i sävarån har de två klubbmedlemmarna fått 45 lakar på en kväll. Naturligtvis sattes de flesta av dessa tillbaka.

 

För att pimpla lake behövs följande utrustning:

  • Kraftigt pimpelspö
  • Lagom grov lina, ca 0,35 mm
  • Tung pirk, t.ex. 90 gram torskpirk
  • Stor enkelkrok, ca 4/0
  • Bete som t.ex. strömming

Ta bort trekroken från pirken och knyt på en 15cm tafs med enkelkrok och bete i änden. Pirken stöts i botten för att locka till sig firren. Laken plockar i sig den smarriga strömmingen och vips har man fått sig en middagsfisk. På förekommen anledning bör man borra ett rejält hål, gärna 20 cm i diameter.

Gäddfiske
I umeälvens delta och i Sävarån finns det även mycket stora kvantiteter gädda . Alla gäddfiskeintresserade umebor borde vara mycket tacksamma över att Umeå ligger i norrland då norrlänningar i allmänhet skyr och avskyr gäddan som varelse och följaktligen ej ägnar någon möda åt att fiska upp henne. Detta är en trolig orsak till att det finns så mycket gädda i trakterna runt Umeå. Sannolikt finns det massor med vatten i hela norrland med mycket goda gäddbestånd.

<< Tillbaka