Laddar sidan...

Vänern

<< Tillbaka

Vänern har på senare år besökts flitigt av nästan hela klubben. Då vi alla bor långt ifrån Vänern blir det mer expeditionsliknande turer som ofta sträcker sig över flera dagar. Här nedan försöker vi redogöra för de olika ställen vi brukar bo på. Saker som vi tycker är viktiga kriterier för bra boende är: Kaffebryggare, frysbox, torkskåp, nära till bensinpump och sjösättningsramp.

 

Lurö, Luringens vandrarhem
Betyg:

 

Luringens vandrarhem är ett alldeles utmärkt ställe att bo på. Att Lurö är just en ö är både bra och dåligt. Det som är dåligt är att det inte finns affär och bensin att tillgå. Resten är bara bra.

Boendet är av vanlig standard med ett antal sovrum fördelade på några olika hus. Köksbestyr sköter man i ett speciellt kökshus som även har en samkvämsdel där större sällskap kan äta mat och umgås. Köket är det bästa vi upplevt hittills och har dubbla uppsättningar av allting, inklusive spisar.

Toalett finns inte. Däremot utedass med utsikt över viken. Detta är speciellt bra på morgonen när solen skiner rakt in i dasset för annars är det lite mörkt.
Båten kan man ha liggande vid bryggan som ligger 100 meter från bostadshusen.

En annan bra sak med Lurö är att det ligger precis mitt i Vänern och det är nära till heta plaser som Pålgrund, Stavas Knall, Djurö. På vårkanten brukar speciellt sydvästra sidan av Värmlandsnäs vara bra.

Numera är Luringen FKBFs traditionsenliga påsktillhåll.

De ramper som ligger närmast är Spiken och Ekenäs.

 

Finns:
Kaffebryggare, micro, TV, frysbox, ugn, bryggplatser.
Finns inte:
Bensin, livsmedel, torkskåp, WC.


Ett av bostadshusen


Köket är rejält utrustat och har
dubbla uppsättningar av allt.


Bryggorna ligger på krypavstånd
för den morgontrötte.


Det finns fortfarande en del fisk
kvar i sjön..

Kållandsö, Kållandsö Äventyrscenter
Betyg:

Kållandsö Äventyrscenter är ett av de bättre ställen vi bott på. Förutom en rejält trevlig värd och hans gedigna kunnande om ön så är läget helt suveränt. Med Spiken, på norra Kållandsö, som utgångshamn har man nära till fiskeplatser som Pålgrund, Klasgrund, Djurö mm. Eftersom Kållandsö är som en stor halvö är man inte lika väderberoende som på andra ställen. Oavsett vindriktingen har man stora möjligheter att hitta bra fiskeplatser.

Äventyrscentret som vanligtvis driver kursgård, konferenscenter och kolloverksamhet på sommaren, är beläget på Kållandsös östra sida, strax söder om Läckö slott. På gården finns fyrs boningshus med ca fem dubbelsovrum i varje. Varje hus har eget badrum och kök för självhushållning . Om man är några stycken kan man beställa matlagning på kvällarna.

Rampens beskaffenhet: betongramp som ligger väderskyddat i skärgården på norra Kållandsö (Spiken). Risk för frysning på vintern.

Finns:
Kaffebryggare, micro, TV, frysbox, ugn, torkskåp, viss tillgång till bryggplatser, sedeltank.
Finns inte:
Egen sjösättningsramp, livsmedel.Hällekis, Falkängens vandrarhem
Betyg:
Trevligt vandrahem bara några hundra meter från Hönsäters hamn vid Kinnekulle. Läget gör att man inte behöver traila så långt. Boendet är ordnat i separata lägenheter med egen kokvrå och dusch. Att stället är anslutet till STF gör att man kan bo lite billigare om man är medlem. Största nackdelen med Falkängen är avsaknaden av frysboxar.

 

Rampens beskaffenhet: rampen har i år byggt om efter översvämningen. Förra året var det en dubbelramp som bestod av betong och hade en snäll lutning.

Finns:
Nära till sjösättningsramp, nära till livsmedelsbutik.
Finns inte:
Kaffebryggare, frysbox, ugn, torkskåp, bensin, mikro.

 

Baggerud, Baggeruds Camping
Betyg:

Då Baggeruds Camping är just en camping är alla bekvämligheter såsom dusch, toalett och diskrum flyttat långt bort från boningshuset. På vintern är ofta diskhuset stängt på grund av frusna ledningar varför man får diska på toaletten eller värma vatten på spisen. Boendet består i ett antal sovrum i ett stort boningshus. För att komma till köket är man tvungen att gå runt huset och in på baksidan. Enda fördelen med detta ställe är närheten till bra fiskevatten. Man kan i princip börja fiska direkt utanför rampen. Ett plus är att det sällan blir infryst på vintern. Ett minus är att det kostar att använda rampen även om man bor där.

Finns:
Nära till sjösättningsramp, mikro, frysbox, kaffebryggare.
Finns inte:
Torkskåp, bensin, livsmedel

<< Tillbaka